Gratis verzending in Nederland

Wees op de hoogte bij het pimpen van je auto met led strips. 

Ben je een autoliefhebber? Als trotse eigenaar van je auto en liefhebber van het pimpen van je auto, is het toevoegen van auto led verlichting ongetwijfeld iets waar je aan denkt. Led strips in het interieur en exterieur van auto’s kunnen immers zorgen voor een indrukwekkende upgrade en een unieke uitstraling. Maar voordat je enthousiast aan de slag gaat met het installeren of het kopen van led strips, is het essentieel om te weten waar je aan begint en wat de regels zijn rondom auto led verlichting in Nederland, België en Duitsland. 

Is het aanbrengen van led verlichting in je auto verboden?

Het aanbrengen van led verlichting in je auto is in Nederland in principe niet verboden. Wel gelden er verschillende regels 

Regels in Duitsland

LED-verlichting biedt een wereld aan mogelijkheden om je auto te personaliseren, maar het is belangrijk om te weten waar en hoe je het op een legale manier kunt gebruiken. De Duitse verkeersregels, vastgelegd in de Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung (StVZO), zijn van toepassing op het gebruik van led verlichting op en in je auto. De Duitse verkeerswet stel dat het gebruik van decoratieve LED-verlichting in het interieur van je auto verboden is tijdens het rijden. Dit omvat alle verlichting die niet afkomstig is van de standaard verlichting van het voertuig.

Nederland en België

Goed nieuws! Het installeren van ledverlichting in het interieur van je auto is meestal toegestaan en biedt talloze mogelijkheden om je rit te verfraaien. Volgens de de wet zijn er geen specifieke voorschriften voor kleurgebruik in het interieur. Dit betekent dat gekleurde LED-retrofits, zoals LED-strips, prima zijn toegestaan om variatie en sfeer toe te voegen aan je interieur. 

Helaas zijn er strikte regels als het gaat om het gebruik van LED-verlichting aan de buitenkant van je auto. Volgens de Nederlandse Regeling Voertuigen (RV) en Duitse Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung (StVZO) zijn er gedetailleerde specificaties voor verschillende soorten verlichting. 

Toegestaande plekken
  • Extra verlichting op snelheidsmeter

  • Led strips in de voetenruimte

  • Sfeerverlichting voor dynamische accenten van interieur (denk aan kieren)

Vermijden 
  • Afwijken van de voorgeschreven kleuren en plekken op de buitenkant.

  • Portierverlichting (zoals logo’s)

  • Verlichting in of bij de ramen van de auto (het mag jezelf en medeweggebruikers niet afleiden)

 

Zelf de wetgeving doornemen?

België: Technische Voorschriften Wegvoertuigen (KB 15/03/1968): Dit Koninklijk Besluit bevat de technische voorschriften waaraan voertuigen moeten voldoen. Artikel 53 behandelt voertuigverlichting.

Duitsland: Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung (StVZO): Dit is de Duitse verkeerswetgeving die technische eisen voor voertuigen voorschrijft. Paragraaf 49a specificeert de voorwaarden voor voertuigverlichting.

NederlandRegeling Voertuigen: Deze regeling bevat bepalingen over de technische eisen waaraan voertuigen in Nederland moeten voldoen. Artikel 5.2.59 stelt dat de verlichting geen afleiding mag vormen voor de bestuurder.

 

Meer lezen over het installeren van led strips? Check dan deze blog post. Of bekijk onze auto led strips.

 

 

Latest Stories

Led strip auto - inbouwen in je auto, een stap voor stap uitleg

Led strip auto - inbouwen in je auto, een stap voor stap uitleg

Stap voor stap inbouwen van led strips (Hardwired)  Als autoliefhebber ben je vast dol op het pimpen van je geliefde bolide. Het toevoegen van led strips aan het interieur is een geweldige manier om een unieke sfeer te creëren, vinden...

Meer lezen